Traži

Back To Top

Njega i pravilno održavanje obuće

da bi vaš par obuće dobro i dugo služio svojoj namjeri i održao estetski izgled morate ga redovno održavati prema uputama proizvođaća ili prema općim pravilima za njegu i pravilno održavanje obuće. Iz obuće redovno odstranjujte umazanoču i pobrinite se da je obuća suha i spremljena u zračnom prostoru. Obuću ne umatajte u plastičnu embalažu ili vrećice. Obuću njegujemo isključivo vlažnom krpom ili četkom za cipele i ne upotrebljavamo agresivnih proizvoda koji nisu namjenjeni održavanju obuće.

 

Preporuke za njegu kože i obuće izrađene od eko kože

Kožne cipele očistimo vlažnom krpom i namažemo ih sredstvom za njegu kožne obuće. Nakon četkanja s mekanom četkom, cipele ispoliramo do visokog sijaja suhom krpom. Eko koža se održava slično kao prirodna koža i isto tako je najprije očistimo vlažnom krpom, a zatim namažemo sredstvom za njegu obuće. Brušenu eko kožu možemo očetkati, dok mora ta biti prije četkanja potpuno suha. Prema potrebi možemo upotrijebiti i sprej za velur. Uporaba vode ili vlažne krpe kod njege brušene kože se ne preporučuje.

 

Preporuke za njegu mokre obuće

Ako je vaš par obuće mokar, na kratko vrijeme ga naunite novinskim papirom koji na sebe vuče vlagu. Obuću zatim osušite na prirodni način, bez uporabe grijačih tjela ili neposrednih sunčanih zraka. Pravilnim sušenjem ćete spriječiti oštečenja materijala, isušivanje i pucanje. Obuću je najbolje sušiti na sobnoj temperaturi. Osušenu obuću izrađenu od eko kože zatim prema potrebi namažite i sredstvom za nejgu obuće, da cipelama vratite sijaj i vodoodbojna svojstva.

 

Preporuke za održavanje lakirane obuće

Lakirane cipele traže od vas posebnu njegu. Ako lak nije održavan, može ispucati do nepovratnog oštečenja. Obuću mekom krpom očistimo od praha i prljavštine, a zatim na nju nanesemo sredstvo za njegu lakiranih cipela. Kad se sredstvo upije, čistom krpom kruženjem ispoliramo površinu do visokog sijaja.Nošenje lakirane obuće se ne preporučuje kod temperatura nižih od -10 °C pošto niske temperature mogu utjecati na sijaj laka.

 

Preporuka za održavanje sportske obuće

Sportska obuća i tenisice još su više ispostavljene znoju, zato se preporuča uporaba deodoranta za obuću, koji uklanja miris i djeluje anti-bakterijski. Sportsku obuću i tenisice nakon uporabe uvjek osušimo. Ako imamo dva para tenisica, preporučuje se izmjena nošenja, kako bi se nakon uporabe svaki par uvjek dobro osušio. Ako ima obuća uloške, izvučemo ih da se osuše i prezrače. Manje mrlje na potplatu možemo očistiti i običnom gumicom za olovku.

 

Opće preporuke za njegu i održavanje obuće:

  • Mokru i vlažnu obuću ne ispostavljajte direktnom izvoru topline
  • Obuću održavajte isključivo sredstvima koja su namjenjena njegi obuće. Agresivna sredstav mogu oštetiti vaš par cipela!
  • Obuću ne perite u mašini za pranje rublja, pošto može doći do trajnih mehaničkih oštečenja na materijalu obuće.
  • Samo dobro osušena i čista obuća je primjerena za spremanje na suhom i zračnom mjestu.
  • Redovito provjeravajte pete. Obrabljene možete zamjeniti samo, zamjenske petice su često priložene novoj obući.
  • Ne nosite lakirane cipele ako je vanjska temeperatura niža od -10 °C.
  • Mijenjajte obuću koju redovito nosite, tako ima svaki par dovoljno vremena da se osuši
  • Ako imaju cipele uloške, izvucite ih da se i oni dobro osuše.